Nyheter på bergrum.se!För att hjälpa återkommande besökare med vad som kan ha hänt här på webplatsen, samlar jag här nedan nyheter, den nyaste nyheten högst upp.

Nyhetssidan är gemensam för webplatserna www.bergrum.se och www.kalla-kriget.se, jag hoppas att jag kommer ihåg att alltid länka till rätt plats!

//MatsB

 

2021-10-11 Flytt till https klar(?)

Jag tror att jag nu har uppdaterat alla mina websidor och länkar att använda https istället för http. Eftersom det totalt är över 1400 filer så kan det tyvärr hända att jag missat någon fil eller länk. Om ni råkar ut för en sida på webplatsen som inte anses "säker" av er webläsare, hör av er till mig på mailadressen längst ner på denna sida!

2021-10-06 Flytt till https pågår

Jag har påbörjat den mödosamma flytten från http till https. Just nu har jag bara hunnit flytta själva hemsidan till https. När ni klickar er vidare kommer troligen er webläsare att varna er att ni går till en sida som inte är "säker", d.v.s. att den sida ni vill gå till använder http istället för https. Jag kommer att försöka uppdatera övriga sidor så fort jag hinner, men ha överseende med att det kan ta tid! Eftersom mina två syster-webplatser kalla-kriget.se och bergrum.se delvis använder samma html-filer, så måste jag uppdatera båda webplatserna innan allt kommer att vara klart.

2021-02-23 Krigsfjärrskriftsnäten

Jag var dåligt påläst när jag skrev sidan om ÖB:s krigstelegrafnät. Jag blandade ihop olika nät och informationen blev inte rätt, jag ber om ursäkt för detta! Sidan är nu uppdaterad med mer korrekt information. Jag har även uppdaterat sidan om ÖB:s krigsfjärrskriftsfnät, samt sidan om flygvapnets krigsfjärrskriftsfnät. Framför allt den senare sidan innehåller nu mer information om detta krigsfjärrskriftsnät och dess betjäningsförband.

2021-02-11 1. flygeskaderns ledning

När jag startade dessa sidor var informationen om 1. flygeskaderns ledningsplatser inte möjlig att skriva om. Nu är det möjligt att skriva om detta, flera öppna källor rapporterar om 1. flygeskaderns ledningsplatser. Jag har därför skrivit en sida om 1. flygeskaderns ledningsplatser.

2020-10-09 Fyratumsfärden (på www.kalla-kriget.se)

Jag håller fortfarande på med rymden (det är ett väldigt fascinerande ämne för mig), och har skrivit en sida om USA:s första försök att skicka upp en (obemannad) Mercury-kapsel. Försöket blev känt (ökänt) som Fyratumsfärden.

2020-10-06 Mer om rymdfärder (på www.kalla-kriget.se)

Jag har visst nördat ner mig på fördjupningssidorna om amerikanska rymdfärder, om jag räknat rätt är jag uppe i 31 nya sidor sedan jag började med detta för en månad sedan.

2020-09-10 Fördjupning om amerikanska rymdfärder (på www.kalla-kriget.se)

Jag har skrivit fördjupningssidor om amerikanska rymdfärder under tiden för kalla kriget, för de av er som i likhet med mig är intresserade av detta ämne.

2020-08-27 Filöverföringsproblem

Jag skall testa om jag kan föra över filer mellan datorer så att jag kan hålla mina sidor uppdaterade.

2015-04-10 Fingrarna återhämtade

Tack vare en gammal men fortfarande fungerade delning av texter mellan de två systerwebplatserna har de flesta websidor på bergrum.se bara en fil istället för två som det är på kalla-kriget.se. Jag har nu knackat mig igenom alla PHP-filer på bergrum.se , det var bara ett par hundra stycken, och ändringarna börjar slå igenom på webservern. Nu hoppas jag att problemen med att svenska tecken inte visas ordentligt skall vara åtgärdade. Märker ni något kvarstående problem, så hör av er!

2015-04-09 Problem med svenska tecken

Sedan webhotellet vi använder uppgraderade PHP till 5.6 så har vi problem med svenska tecken. Nu tror jag att jag har löst problemet för kalla-kriget.se (efter att ha gjort manuell handpåläggning på drygt 400 filer...). När fingrarna har återhämtat sig tar jag mig an bergrum.se . Om det fortsätter vara problem med svenska tecken på kalla-kriget.se blir jag glad om ni mailar mig om det.

2015-01-06 Mer om civilförsvaret

Jag fick i julklapp en mycket intressant bok med fokus på civilförsvaret: Om kriget kommer av Lennart Rosander och Per Olgarsson. Med ledning av informationen i denna bok kommer jag att uppdatera sidorna om civilförsvaret.

2014-03-12 London är också stort

Det civila styrets exilplats i England var troligen inte i London, jag skrev om detta för några dagar sedan. Däremot kan den militära ledningens reservhögkvarter ha legat i London. Se sidan om hemliga NATO-samarbeten där jag har försökt att förtydliga att exilregeringen i England och exilhögkvarteret i England troligen skulle varit belägna på olika ställen.

2014-03-08 Lite om stora underrättelseansträngningar (på www.kalla-kriget.se)

Jag har fyllt på information om stora underrättelseansträngningar. Jag har uppdaterat sidorna som pekas ut av underrättelsesidan med information om Venona och Echelon.

2014-03-08 Lite om spioner (på www.kalla-kriget.se)

Jag har fyllt på information om spioner. Jag har uppdaterat sidorna som pekas ut av spionsidan, både internationella och svenska spioner.

2014-03-06 Nytt om riksledningen

Jag har på sistone hört flera rykten om vart riksledningens krigsuppehållsplats tog vägen när den stora anläggningen som stod färdig 1958 inte längre var aktuell, rykten som pekar åt olika håll. Jag har uppdaterat sidorna Nationellt civilt försvar och Högkvarteret för att reflektera detta.

2014-03-06 England är större än London

De källor som jag har läst har visserligen uppgivit att den svenska exilregeringen skulle upprättas "i London", men med tanke på vad som hörts om ev. svensk del i en underjordisk engelsk anläggning för flera länders exilregeringar, en anläggning som inte skulle legat i London, så har jag ändrat på sidorna Nationellt civilt försvar och Hemliga NATO-samarbeten för att förtydliga att det troligen inte var inne i London som exilregeringen skulle ha suttit.

2014-02-26 Äntligen här igen!

Jag har äntligen fått tid till mina sidor igen. Hittills har det bara blivit diverse bugfixar, men jag hoppas komma igång med att skriva nytt också!

2009-11-28 Transitionen till php klar (på www.bergrum.se)

Jag har flyttat alla sidor till php. Maila om något gått sönder!

2009-11-25 Transitionen till php klar (på www.kalla-kriget.se)

Jag har flyttat alla sidor till php. Maila om något gått sönder!

2009-11-22 Transitionen till php påbörjad (på www.kalla-kriget.se)

Jag har börjat flytta över sidor till php. Förhoppningsvis kommer ni inte att märka någonting av detta, men jag ber ändå om överseende ifall era länkar går sönder!

2009-11-22 En sida om domedagsmaskiner (på www.kalla-kriget.se)

Jag har skrivit en sida om automatisk avfyrning av kärnvapen, så kallade domedagsmaskiner.

2009-11-20 Gemensam nyhetssida

I samband med ombyggnationen (se nedan) så skapar jag en gemensam nyhetssida för de båda webplatserna www.bergrum.se och www.kalla-kriget.se. Jag kommer att försöka se till att länkarna fungerar rätt, oavsett vilken av webplatserna man befinner sig på! (Material som finns på båda webplatserna får lokala länkar, material som endast finns på ena webplatsen länkas med en global länk.)2009-11-19 Test med php-scripts

Jag håller på att bygga om alla sidor så att de sätts ihop av ett php-script. Fördelen (för mig) är att jag automatiskt kan skapa websidorna för både www.bergrum.se och www.kalla-kriget.se från samma källfil, vilket gör att jag slipper att de sidor som är gemensamma för de två webplatserna har olika versioner. För dig som besöker webplatserna skall det (förhoppningsvis) inte märkas något alls, annat än att gamla bokmärken (till filer med ändelse .html) kan behöva ändras (till ändelse .php). I övrigt skall innehållet på sidorna vara detsamma som förut.

Om du har lust att testköra och hjälpa mig med att hitta fel på de nya sidorna, kan du nå de nya sidorna antingen genom länken här till sidan ny-index.php, eller genom att byta filändelse på din favoritlänk så att ändelsen blir .php.

2009-11-15 Uppsatsskrivarsida

Jag får många frågor från skolelever som skriver uppsatser om Sverige under kalla kriget. Jag har därför skapat en särskild sida för uppsatsskrivare.

2009-08-02 Om kriget kommer

Under svenskt civilförsvar har jag skrivit en sida om skriften Om kriget kommer.

2009-08-02 Sida om utrymning

Under svenskt lokalt civilförsvar har jag skrivit en sida om utrymning.

2009-07-31 Ny besöksräknare

Den gamla besöksräknaren hade slutat fungera, så jag har satt dit en ny som börjar om på noll.

2009-02-28 Ny information om PH40

Sidan om PH40 är uppdaterad med ny information från Eberhard Fust som klargör antalet stationer och deras placering. Tusen tack för informationen, Eberhard!

2009-02-14 Var finns bergrummen?

En sida som tar upp denna fråga finns här, tillsammans med en sida om vilka grundläggande krav som ställs på en geografisk plats för att en militär anläggning skall placeras där.

2009-02-14 En sida om bergrum och UE

Jag har skrivit en sida om detta med bergrum och fenomenet Urban Exploration (UE). Om du håller på med UE, så måste du läsa sidan om bergrum och UE!

2009-02-14 Högkvarteret

Jag har skrivit en separat sida om högkvarteret. Som brukligt med den högsta ledningen är mycket fortfarande omgärdat med sekretess.

2009-02-09 Nystart

Jag har den senaste tiden haft alldeles för mycket annat för mig. Nu skall jag försöka skärpa mig och ägna mig lite mer igen åt mina websidor. Hav tålamod så hoppas vi att sidor börjar uppdateras igen här på webplatsen!

2008-10-20 Uppdatering av Warszawapaktens kärnvapenplaner mot Sverige

Jag har uppdaterat informationen om kärnvapenhotet mot Sverige på sidan om svensk krigsplanläggning att inkludera Magnus Haglunds siffra på "kanske ett femtiotal" kärnladdningar.

2008-10-03 Information om flygvapnet i Västergötland

Tack vare Håkan Brandt, informationschef vid F7 Såtenäs, kan jag återge texten på informationsskylten vid Rastplats Viggen. Tack, Håkan!

2008-10-03  En sida om radio CT5

Tack vare Karl-Arne Markström har jag kunnat skapa en sida om radio CT5. Tack, Karl-Arne!

2008-09-05  Livsmedelslagring

Jag har skrivit om sidorna om livsmedelslagring så att det nu även finns information om kalla krigets epok.

2008-09-05  Ny bergrumsbild

Jag tyckte att det var dags att byta bergrumsbilden (den som sitter bredvid den inledande texten på varje sida) mot en ny. Den nya bilden visar port två till Disa, Disa sover fortfarande sin törnrosasömn i de mellansvenska skogarna.

2008-09-05  krigsflygbaser

Jag har utökat sidan om flygbaser med en lista över de svenska krigsflygbaserna.

2008-07-31  Warszawapaktens planer mot Sverige

Jag har skrivit en sida om Warszawapaktens planer mot Sverige, och en sida som jämför dessa planer med svensk krigsplanläggning.

2008-07-14  Menyn paj förra veckan, sorry!

Jag lyckades paja menyn förra veckan utan att märka det. Jag ber alla om ursäkt för detta, den skall nu vara lagad igen.

2008-07-07  Referenser

Jag har försökt samla några av de viktigaste av de referenser som jag använt i mitt arbete med webplatsen på sidorna om referenser.

2008-07-03  Flygvapnets fredsflottiljer

Jag har upptäckt ett hjärnsläpp från i våras, jag hade noterat fredsflottiljsidan som skriven fast den inte var det. Nu är den det.

2008-07-02  En sida om Krigs-IB

Jag har skrivit en separat sida om den hemliga verksamhet som kallats Krigs-IB.

2008-06-28  Sidor om svensk försvarspolitik

Jag har skrivit en sida om svensk försvarspolitik, och en separat sida om det socialdemokratiska partiet.

2008-06-23  En sida om DC3:an och Catalinaaffären

Jag har skrivit en sida om den nedskjutna DC3:an och den så kallade Catalinaaffären år 1952.

2008-06-22  En sida om Försvarets radioanstalt (FRA)

Jag har skrivit en sida om Försvarets radioanstalt (FRA).

2008-06-20  Sidor om hemliga svenska organisationer

Jag har skrivit ett antal sidor om hemliga svenska organisationer under kalla kriget: C-byrån, T-kontoret, Grupp B och Informationsbyrån. Dessutom har jag skrivit en separat sida om den så kallade IB-affären.

2008-06-20  En sida om planerade svenska motståndsrörelser

Jag har skrivit en sida om planerade svenska motståndsrörelser, så kallade Stay-Behind-rörelser.

2008-04-26 Arméns fredsorganisation

Jag har börjat på arméns fredsorganisation genom att skriva en sida om varje truppslag med en listning av de olika fredsregementena.

2008-04-19 Nytt gemensamt register

Registersidan är nu gemensam för både bergrum.se och kalla-kriget.se, och registret har alltså länkar till sidor på såväl bergrum.se som på www.kalla-kriget.se. Genom att jag nu har samma filstruktur på de svenska filerna på båda webplatserna (se föregående nyhet nedan) så kan man alltid nå den svenska delen av filerna oavsett vilken av webplatserna man befinner sig på.

2008-04-16 Nyordning på filerna

Nu har bergrum.se fått samma filstruktur på filerna om Sveriges försvarsansträngningar under kalla kriget som kalla-kriget.se har. Detta innebär att innehållet i de gemensamma filerna kommer att kunna vara (någorlunda) desamma på båda webplatserna. Ingen mobbning längre alltså av mina besökare här på bergrum.se!

2008-04-14 Flaggar för www.kalla-kriget.se

De filer som kopierats över till kalla-kriget.se och som primärt kommer att uppdateras där har nu fått en notis längst ner bredvid versionsnumret och tiden för senaste uppdatering. Notisen säger "(En senare version av denna sida kan eventuellt finnas på www.kalla-kriget.se!)".

På sikt tänkte jag få till en filstruktur som gör att jag kan använda samma källfil till de sidor jag vill ha kvar på båda webplatserna. Då försvinner problemet med två versioner av samma sida.

2008-04-10 Mer action på www.kalla-kriget.se!

Nu har jag kopierat över det mesta av den allmänna informationen om kalla kriget till systerwebplatsen www.kalla-kriget.se. Tills vidare låter jag båda webplatserna ha var sin kopia av den allmänna informationen. Det kan dock vara bra att notera att framöver kommer uppdateringar av vissa sidor att ske främst på www.kalla-kriget.se.

2008-02-05 En ny webplats: www.kalla-kriget.se!

Jag har registrerat in domänen kalla-kriget.se för att kunna utveckla mitt intresse i den riktningen utan att blanda ut betongen här på www.bergrum.se alltför mycket. Initialt kommer det dock inte att hända mycket på www.kalla-kriget.se, det mesta blir länkar tillbaka hit.

2008-02-02 PS-47 och PS-68

Jag har satt ihop ett par sidor om de lite mer udda radarsystemen inom luftförsvaret: PS-47 och PS-68.

2008-02-01 Livsmedelslagring

Jag har påbörjat en sida om livsmedelslagring. I anslutning till detta har sidan om beredskapslagring ändrats lite.

2008-01-28  Ny meny

Jag har med viss möda fått till en meny i vänsterkolumnen som skall vara lättare att arbeta med (för mig), eftersom koden förhoppningsvis kräver betydligt mindre ändringar än den gamla, när det sker omstruktureringar på webplatsen.

Fördelen för er som användare är att om man använder de små plustecknen för att öppna undermenyerna, så öppnas dessa utan att någon ny sida laddas. På så sätt kan man gå till en sida djupt ner i menyerna utan att behöva ladda alla sidor på vägen ner.

Klickar man istället på namnet på menyn, laddas liksom förut motsvarande sida, och eventuell undermeny öppnar sig.

2008-01-17  Ingen blogg längre

Ingen, inklusive jag själv, använde bloggen, så jag tog bort den.

2008-01-17  Filflytter

Jag har strukturerat om lite på webplatsen. Om ni har cachade filer kan det hända att ni behöver ladda om dem, alternativt hämta dem på nytt om de bytt namn.

2008-01-13  Försvarsgrensstrider

Jag har börjat på en sida om efterkrigstidens försvarsgrensstrider.

2008-01-10  Marinens radio

Sidan om marinens radio har fått två undersidor, om marinens kortvågsradio respektive marinens långvågsradio.

2008-01-05 Totalförsvaret och marinens radio

Jag har börjat på två sidor om totalförsvaret respektive marinens radio.

2008-01-04 Verkskydd och driftvärn

Jag har börjat på två sidor om verkskyddet respektive driftvärnet.

2007-12-29 Kustspaningsradar

Jag har börjat på en sida om kustspaningsradar.

2007-12-29 Befolkningsskyddsrum

Jag har börjat på en sida om befolkningsskyddsrum.

2007-12-27 Språkvård

Jag har skrivit en sida om min användning av förkortningar här på webplatsen.

2007-12-27 Luftbevakningscentraler

Jag har skapat en sida om luftbevakningscentralerna under STRIL 40-tiden.

2007-12-27 Julpyssel

Jag har småpysslat de senaste veckorna med en del sidor, men inga stora saker har skett, förutom sidan om luftbevakningscentralerna (se ovan).

2007-12-14 Flygvapnets radarsystem

Jag har de senaste veckorna jobbat fram en första version av ett antal sidor om flygvapnets radarsystem under kalla kriget.

2007-12-02 Marinens ledning

Jag har skapat en sida om marinens ledning. Det är en början på att försöka läsa in mig på marinens och flottans krigsorganisation. En sida om kustartilleriets ledning har jag också skapat, men utan innehåll.

2007-11-27 nya undersidor

De nya undersidor jag skapat efter genomgången igår är fem sidor om de statliga verken, fyra sidor om räddningstjänsten, två sidor om luftförsvarets bekämpning, samt en uppdelning av den regionala civila ledningen i län respektive civo. Av dessa är det hittills bara sidorna om SJ och Televerket som börjat få innehåll. På övriga sidor är existerande innehåll bara runtflyttat i ny sidstruktur.

2007-11-27 84 av 108 sidor version 1.0

Efter genomgången (se nedan) har jag 24 sidor (av totalt 108 stycken) med versionsnummer under 1.0, vilket innebär att 84 sidor har versionsnummer 1.0 eller högre. Sex sidor har versionsnummer under 0.5, d.v.s. de är i trängande behov av förbättring. Två av dessa är nytillskott som jag har skapat under genomgången. Övriga är de sidor om marinen och flottan där jag måste läsa in mig på ämnet först.

2007-11-26 versioner överhuvudtaget

Jag tänkte använda versionsnumren till att tala om hur klar jag är med de olika sidorna. Jag kommer att gå igenom samtliga sidor som nu har versionsnummer 1.0 och ge dem jag anser ännu inte fyller måttet ett versionsnummer lägre än 1.0. Det gör det lättare för mig att prioritera vidare arbete med sidorna.

2007-11-25 0.1-versioner

För att få alla sidor på plats har jag gjort 0.1-versioner av några sidor där jag är dåligt påläst. Dessa är de sidor som är mest akuta att uppdatera. Eftersom jag behöver läsa på kan det dröja ett tag innan det dyker upp något vettigt på dessa sidor. Hav tålamod!

2007-11-25 Sambandet äntligen klart!

Sambandet är äntligen klart. Nu återstår endast flottan för att det skall finnas en första version av alla sidor.

2007-11-24 Sambandet på ännu mer gång

Fjärrskriften är klar, av radio återstår endast marinens radio.

2007-11-21 Sambandet på mer gång

Nu har jag även skrivit några sidor om fjärrskrift och radio.

2007-11-10 Sambandet på gång

Nu har jag fixat sidorna högre upp i hierarkin, och skrivit sidorna om tråd, telefoni, telegrafi och radiolänk.

2007-11-07 Sambandet mera snårigt

Jag kämpar på med sambandet. Drygt 20 olika sambandsnät för det högre sambandet har jag identifierat hittills...

2007-11-04 Sambandet snårigt

Tusan vad snårigt det högre sambandet blev. Jag verkar skära korven på fler än två ledder samtidigt (den blir tärnad, vilken pyttipanna...).

2007-11-03 Kustartilleriet klart

Nu blev visst kustartilleriet skrivet istället för det försvarsgemensamma sambandet.

2007-11-01 Flygvapnets samband klart

Jag har en version av flygvapnets samband. Det innebär att hela flygvapnet är klart i version ett. Det försvarsgemensamma sambandet blir nästa projekt.

2007-10-30 Flygvapnets samband

Nu börjar jag knappa på flygvapnets samband.

2007-10-27 Luftförsvaret en sista(?) gång

Sidan om STRIL 60 är klar, liksom sidan om lgc. Jag tror därmed att luftförsvaret har en första version klar.

2007-10-27 Omorganisation på webplatsen

Jag har blivit tvungen att införa undermappar för att hålla reda på alla filer. Det innebär att era gamla bokmärken kan peka fel.

2007-10-27 Luftförsvaret ännu en gång

Sidan om rrgc är skriven, sidan om STRIL 50 saknar bara en bild, sidan om STRIL 60 är på gång.

2007-10-25 Luftförsvaret återigen

Sidan om jaktflygets berghangarer är skriven, sidan om STRIL 50 arbetas på.

2007-10-25 Luftförsvaret ännu mer på gång

Luftförsvarets åtgärder börjar också bli klar, förutom undersidan om jaktflygets berghangarer.

2007-10-25 Luftförsvaret på gång

Luftförsvarets inhämtning börjar jag bli klar med, förutom undersidorna om LGC respektive RRGC. Sidan om STRIL 40 är snart klar, STRIL 50 är påbörjad.

2007-10-13 Flottan påbörjad

Tack vare t-rex på FortForum har jag börjat grena upp sidan flottan i olika beståndsdelar.

2007-10-13 Luftförsvaret påbörjat

Jag har börjat grena upp sidan luftförsvaret i olika beståndsdelar.

2007-10-12 Atomvapnet skrivet

En första version av sidan om det svenska atomvapnet har skrivits.

2007-10-08 Ny framsida

Snabbstartsidan verkar ha blivit populär, så jag har gjort den till ny framsida. Den som vill läsa min vältaliga introduktion till webplatsen får klicka på en av de fyra stora knapparna på den nya framsidan för att komma till introduktionen. Förhoppningsvis blir det bättre för alla så.

2007-10-08 En atomvapensida behövs

Jag har insett att det också behövs en sida om frågan om svenskt atomvapen.

2007-10-08 Knappande på flygvapnet

Jag har knappat lite på flygvapensidan, och skapat ytterligare en undersida som skall handla om krigsflygbaser.

2007-10-08 Värn och hinder påbörjade

Jag har börjat skriva på sidorna om värn och hinder under fältbefästningar.

2007-10-03 Index-sida skapad

Jag har skapat en index-sida för att underlätta sökning efter specifika ämnen. (Google har inte indexerat så många av sidorna på bergrum.se, så man hittar inte så mycket om man söker med Google-verktyget.)

2007-10-02 Kalla kriget-sida skapad

För de som inte vet så mycket om kalla kriget och varför all denna fortifikation byggdes, så har jag skapat en kalla kriget-sida där jag tänkte skriva lite grundläggande information om vad kalla kriget var.

2007-10-02 Snabbstartsida skapad

För de som inte vill traggla sig igenom menyerna ner till fortifikationerna varje gång de kommer hit, så har jag skapat en snabbstartsida med tre stora knappar på. Bokmärk den så har ni några genvägar gratis...

2007-10-01 Nyhetssida skapad

En nyhetssida har skapats. (Korkad nyhet, jag vet, men jag måste ju testa nyhetssidan...)

 


   Nedan kan du söka här eller på webben efter det du är intresserad av.
Google
 
       Besök även vår systerwebplats www.kalla-kriget.se!

matsb@bergrum.se © 2007 - 2021 • Allt innehåll upphovsrättsskyddat enligt lag.

bergrum.se